Jak na hormonální rovnováhu

Ať už o tom víte nebo ne, je to holý fakt. Hormony řídí celé naše tělo nejen to, co se děje uvnitř, ale i to, jak se cítíme nebo jak vypadáme navenek. Hormonální nerovnováha dokáže s našimi těly nadělat pěknou paseku. A pod pojmem paseka si můžete představit mnoho věcí - špatnou náladu, přibírání, bolestivá menstruace, deprese, nízké libido, kvalita pokožky, vypadávání vlasů… 

Že je fajn kvalitně spát a zdravě ventilovat stres asi víme. Pojďme se tedy podívat na to, jak se rovnováha hormonů dá podpořit zevnitř. Projdeme si tipy na potraviny pro hormonální rovnováhu, doplňky stravy a byliny.

Na úvod ale něco málo o hormonech:

  • Oxytocin - je zodpovědný za pocity lásky a spokojenosti. Pomáhá nám budovat kvalitní vztahy a proto má svou hlavní roli při porodu. 
  • Testosteron - ten je zažitý jako mužský hormon, ale i u žen je hojně zastoupený. Má na starosti vitalitu a sexuální touhu.
  • Progesteron - funguje jako přirozené sedativum a pomáhá nám zůstat nad věcí. 
  • Hormony štítné žlázy - mají co dočinění s metabolismem a také naší štíhlou linií. 
  • Kortizol - díky němu zvládáme obtížné situace.
  • Leptin - někteří jedlíci by za víc leptinu dali půl království. Má totiž zajistit, abychom se cítili sytí.
  • Estrogen - vyloudí pleť jako z obrázku a posílí kosti.

 

hormonalni-rovnovaha-strava

STRAVA - ZÁKLAD VŠEHO

Jsme to, co jíme. A jestli jíme balast, není divu, že máme v těle bordel. Pokud alespoň na nějaký čas vyřadíme nebo značně omezíme fastfoody, smažená jídla, polotovary a sladkosti, náš hormonální systém nám určitě pošle imaginárního hubana. 

Během dne bychom např. podle dokumentu “Na jídle záleží” měli sníst více než 50 % ovoce a zeleniny v syrovém stavu. Zbylá procenta může být klasicky tepelně upravená strava. Prokázalo se totiž, že příjem 49 % syrové stravy ještě nijak zásadně zánětlivé pochody v těle neovlivňuje, zatímco když si dát papriku navíc a dosáhnete na 51 %, začnou se dít pro tělo velmi pozitivní věci. Vysvětlení je jednoduché - syrové ovoce a zelenina obsahují enzymy a obrovské množství pro tělo prospěšných látek, které se už při teplotě 42 stupňů ničí. Našim tělům pak schází “olej” do motoru a zkrátka se někde časem zadrhne. Možná vám to může připadat jako velké množství - v tom případě začněte smoothies nebo šťávami, kde do těla dostanete velké množství živých živin a tak nějak se to prostě dobře pije.

Nebudu vás tady ale nabádat k RAW stravě (i když její přínos je podle mě skvělý) - je přeci jen zima, a je přirozené, dát si horkou polévku. Pojďme se podívat na seznam potravin, na které bychom neměli při hormonální nerovnováze zapomínat: 

 

Z avokáda v cuku letu uklohníte třeba guacamole, batáty jsou výborné jako přílohová kaše a klíčky - tak ty já osobně tcpu kam se jen dá. Na chleba, do salátů nebo třeba do smoothies. A když už jsme u toho smůtíčka, nezapomeňte tam přišoupnout něco ze zelených potravin - ječmen, chlorella nebo spirulina - svým buňkám poskytnete něco jako pobyt v maďarských lázních a budou chrochtat blahem. Přínos zelených potravin z hlediska hormonální nerovnováhy spočívá v jejich schopnosti tělo detoxikovat a vyživit. Jsou zásadotvorné, plné chlorofylu, antioxidantů a aktivních enzymů. Kokosový olej je skvělý jak na pleť, tak i pod pleť. On totiž stejně jako zmíněné avokádo obsahuje zdravé tuky, které jsou základními stavebními kameny hormonů. 

A když už jsme u jídla, zapomínat bychom rozhodně neměli na vlákninu. Ta má totiž skvělou superschopnost - vázat na sebe přebytečné estrogeny. Pomáhá tak k udržení hormonální rovnováhy a to zejména u jedinců s tzv. estrogenovou dominancí. Vlákninu najdete hojně zastoupenou v ovesných vločkách, malinách, brokolici, pohance, lněném semínku nebo čekankovém sirupu. Je však potřeba dodržet její postupné zařazování. Pokud byste její příjem radikálně navýšili ze dne na den, můžete si zadělat na dočasné zažívací problémy. 

doplnky-stravy-hormonalni

DOPLŇKY STRAVY A BYLINY

Aguaje

Posvátná palma amazonských indiánů, která údajně umí dopomoci ženskému zdraví a kráse. Podle zdrojů je užitečná právě při hormonální nerovnováze či menopauze a navíc podporuje štíhlou linii. Jako bonus obsahuje i výše zmíněnou vlákninu.

Maca (Lepidium meynii)

Peruánská bylina, známá také pod názvem peruánský ženšen. Je pěstována ve vysokých nadmořských výškách a tak nám zřejmě dokáže předat svůj nadhled tím, že srovná hormony do latě. Podle různých zdrojů má podporovat plodnost a působit jako afrodiziakum. Už jsem se ale setkala s tím, že někomu nesedla a způsobila např. zvětšení štítné žlázy, která po vysazení opět splaskla. Každé tělo reaguje jinak, proto užívejte vždy pouze jeden doplněk stravy a případně postupně přidávejte, abyste byli schopni vypozorovat na sobě případné nežádoucí účinky. 

Zinek

Tento esenciální minerál se v našem těle účastní více než 300 reakcí v organismu. Jedná se o celou řadu procesů, od trávení až po nervové funkce. U mužů zvyšuje hladinu testosteronu, ale u obou pohlaví napomáhá nastolit hormonální rovnováhu, podpořit plodnost a imunitu. Nedostatek zinku má příznaky jako lámavost nehtů a vlasů, suchá a popraskaná kůže, slabá imunita, nechutenství či poruchy vidění. Myslete na to, že zinek v těle spolupracuje s mnoha dalšími prvky a tak zvažte užívání kvalitního a komplexního multivitamínu.

Vitamin D

O tomto vitaminu se v posledních letech hojně hovoří. Téměř každý jedinec má totiž jeho nedostatek. Vzhledem k tomu, že se déčko chová v těle jako hormon, může se rovněž významně podílet na hormonálních procesech. Mimo to souvisí s normální funkcí imunity, prevencí cukrovky nebo vstřebáváním vápníku. Pokud jej máte nedostatek, možná jste na sobě zpozorovali nějaké nové alergie, astma, nadměrnou únavu či nárůst hmotnosti bez příčiny. Některé zdroje dokonce uvádějí informace o léčbě rakoviny vysokými dávkami tohoto vitamínu. 

Tribulus terrestris (kotvičník zemní)

Pod tímto názvem si můžete představit pozoruhodnou a roztomile chlupatou bylinku, která je vlastně plevelem. Pro své účinky na zdraví se ale hojně a zcela záměrně pěstuje. Má totiž unikátní vliv na hormonální systém a pohlavní orgány. Využijí ji například ženy v menopauze či muži s problémy s prostatou. Má pozitivní vliv na imunitní systém a sportovci ji ocení pro její podporu regenerování svalů po zátěži. Mimo jiné zajišťuje i normální funkci močové soustavy. 

Gynex

Tady najdete vše v jednom. Jde o bylinný koncentrát, který v sobě pojí znalosti čínské medicíny a fytoterapie - léčby bylinami. Lektvar v kapkách, který dokonce dle schválených zdravotnických tvrzení: Harmonizuje hormonální systém a normalizuje činnost štítné žlázy (chaluha bublinatá), udržuje dobrý stav reprodukčního systému (lékořice lysá) a zajišťuje pre-menstruační (mochna husí) a menopauzální komfort (jetel luční). Fenykl obecný pak podporuje normální trávení, lékořice lysá přispívá k duševnímu zdraví a celkovému klidu. 

ZÁVĚREM

Pokud dlouhodobě při hormonální nerovnováze nic nezabírá, pátrejte po jiných příčinách. Pomoci může rozbor krve, zjištění hladin hormonů, důkladné vyšetření štítné žlázy nebo vyšetření na jiná onemocnění ovlivňující estrogen, jako např. histaminová intolerance, o které píšu z vlastní zkušenosti ZDE

 

oddelovac

Pozn.: Vezměte prosím na vědomí, že uvedené účinky bylin nemusí být v některých případech schválené zdravotnické tvrzení, ale pouze zmíněná osobní zkušenost nebo možný účinek. Doporučujeme užívání doplňků stravy vždy konzultovat s lékařem s ohledem na váš aktuální zdravotní stav. 

 

Autor: Nikola Lenhard ve spolupráci s Energy U Klárky 

 

  

Pro členy klubu Energy máme vždy akční nabídku produktů se značnou slevou. 

 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na 

instagram

facebook