Základy soustředění

Dnes trochu z jiného soudku a přesto si troufám napsat, že toto téma velmi souvisí s celkovým zdravím a naší vnitřní spokojeností. Bude to čtení o práci s myšlenkami, úkoly, praktických tipech na aplikace či několik knih k tématu a nesmíme zapomenout ani na bylinky pro soustředění

Možná je vám to povědomé - je 7 hodin večer, v koupelně straší everest ze špinavého prádla, podlaha by mohla slušně konkurovat cirkusové maštali po dechberoucím představení a do kuchyně se už raději bojíte vkročit. Připočtěte k tomu 21 nepřečtených e-mailových upozornění a zapomenutý hovor s tchýní. A kde máme úkoly, kdy zajít koupit dětem boty, objednat léky, vrátit knihy do knihovny. Kde najít čas pro učení jazyků, seberozvoj, cvičení, relaxaci... uuuf, pěkná nálož na jeden mozek. 

A ten nám občas stávkuje, prostě už toho má dost a dohaduje se o zasloužený odpočinek. Jenže je už zase 10 hodin, jste v práci a měli byste být produktivní. Jak se z toho nezbláznit a nemít hlavu jako slon? Jak to udělat tak, abychom cítili, že vše stíháme? Pojďme si představit pár tipů. 

gtd-metoda

"Když chceš sníst slona, nejdřív ho naporcuj." 

MOC PŘÍTOMNÉHO OKAMŽIKU

Tím teď nemyslím knihu, ale to, že je potřeba si uvědomit, že opravdu to jediné, na čem záleží je teď. Není to jen ezo klišé, ale můžete se na to dívat i očima vysoce produktivního člověka. Jádro soustředění je totiž ukryté v čisté hlavě, která je ovládána právě teď, v danou chvíli, a nemyslí dopředu ani zpět. Respektive v hlavě, kde není zároveň tchýně, prádlo i e-maily. Je tam pouze jeden daný úkol v jasně daný čas. Nic jiného neexistuje. V praxi na to najdete mnoho metod s různými názvy a každý si najde tu svou, která mu vyhovuje. Ale návod v bodech, jak nějakého "slona" naporcovat a zařídit čistější hlavu by vypadal asi takto:

  • rozdělujte prioritu a delegujte
  • mějte naplánovaný den
  • naučte se soustředit

 

PRIORITY JAKO PRIORITA

Mezi nejznámější přístupy k úkolům patří např. metoda GTD (getting thinks done), což bych přirovnala k přístupu Marie Kondo a její metodě z knihy Zázračný úklid, akorát namísto domácnosti ji aplikujete na danou oblast úkolů - ať už osobních či pracovních. Prostě hodíte vše na jednu hromadu, kdy vás čeká spousta práce s přiřazením odpovídajícího místa každé věci a pak u nových věcí v systému pokračujete. Metoda vám může pomoci udělat si prostor v hlavě - např. dorazí e-mail a už ho namísto okamžitého čtení a odbíhání od jiné činnosti, na kterou byste se měli soustředit nečtete, ale přiřadíte mu štítek "Řešit okamžitě" nebo "Řešit později". V úplně ideálním případě se i tomuto třídění budete věnovat až v předem stanovený čas, ale o tom bude více informací níže v článku.

Je také dobré zamyslet se nad tím, co musíte nutně dělat jen vy a co může udělat někdo jiný. Vyzvednout ze školky může děti může děda, nakoupit zvládne i aplikace Košík a ušetřený čas můžete věnovat třeba procházce u řeky. U nás doma to funguje tak, že dva dny v týdnu vyzvedává dceru ze školky partner a každou neděli si necháváme dovézt nákup na celý týden. Celkově v týdnu tak oba ušetříme tak 2-3 hodiny času a kopec nervů u pokladny. Takže delegujte, delegujte, delegujte. Ať už lidské bytosti, nebo chytré aplikaci. 

zorganizovat-cas

PLÁN DNE

Když si e-mail označíte štítkem podle důležitosti, přesně pak víte, který řešit jako první. K tomu, abyste si maily s čistou hlavou nerušeně prošli by měl sloužit stanovený čas během dne. Určete si třeba 10 nebo 30 minut každý den, kdy si e-maily projdete a vyřídíte. Zní to možná pro někoho trochu šíleně, ale právě za tím se skrývá tajemství produktivity. Podrobně se tomuto tématu věnuje metoda Timeboxing. A kdo chce věci dotahovat do konce, je tohle jedna z nejlepších dovedností. Za půl roku jde vidět obrovský posun v počtu vyřízených úkolů a osobních výzev, jako například ve cvičení. Používat můžete jakýkoli diář nebo kalendář, v tištěné nebo elektronické podobě (Google kalendář, Todoist,...), kde máte zadáno úplně vše - 10 minut na jógu, 30 minut na odeslání balíku, 2 hodiny na schůzku, 1 hodinu na plnění úkolů, 30 minut na procházku... Mít tam všechno samozřejmě nemusíte, někdo si vystačí i s čistě pracovní verzí, ale nejvíce efektivní je právě naplánování i osobního života. Tak schválně - kde se vidíte za půl roku? Jak vypadáte, kolik vážíte, jaké máte koníčky, co jste dokázali v práci... Naplánujte si v každém týdnu několik bodů k vysněnému cíli.

PILOVÁNÍ SOUSTŘEDĚNÍ

Pro posílení soustředění už bylo vymyšleno hodně aplikací, které vám ve stanovený čas vypnout přístup na internet, sociální sítě nebo téměř cokoli, co si přednastavíte. Některé vás dokonce ani nepustí aplikaci vypnout, takže musíte počkat až váš čas k soustředění uběhne. Skvělá je např. aplikace Focus, která vychází právě z GTD metody. Jádro pudla tedy je nenechat se vyrušit a držet se toho, co právě dělám podle stanoveného plánu. Hlava bude vymýšlet kvadrilion různých důvodů, proč se na to, co máte právě teď dělat, vykašlat. Ale trénujte mysl, nechte její ukecanost odplout někam za oceán, zařaďte dotěrné myšlenky do složky "Na později" nebo ji prostě řekněte, ať neprudí. Zpočátku to bude těžké, ale stojí to za to.

Mě se osvědčil způsob, kdy dotěrnou myšlenku okamžitě zapíšu do poznámek v telefonu a s klidem pak vím, že ji můžu úplně vypustit. Mám tam pro to určenou poznámku s názvem "Roztřídit" a pokaždé, když mám v diáři naplánováno vyřizování e-mailů, projdu a roztřídím i tyto poznámky. 

ginkgo-biloba

BYLINKY PRO SOUSTŘEDĚNÍ

Existuje několik bylin, které posilují soustředěnost a napomáhají nám ponořit se do práce. Kde tedy hledat pomoc z přírody?

Ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) - prokrvuje nejen mozek, ale i chladné končetiny. Na zemi je už mnoho milionů let v nezměněné podobě, protože je velmi odolný proti virům a nemocem stromů. K léčení jej využívali i číňané před 5 tisíci lety. Najdete ho např. ve složení kapslí Celitinu

Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea) - takový malý zázrak pro koncentraci. Měla by dle zdrojů umět posílit koncentraci a mozkové funkce. Nenápadnou rostlinu ocení i sportovně aktivní jedinci, kteří chtějí podpořit vytrvalost. Rozchodnici v kombinaci s Gingko bilobou najdete v kapkách Stimaral.

Guarana (Paullinia cupana) - má údajně blahodárné účinky na nervový systém a bývá vyhledávaným doplňkem stravy u řidičů, sportovců a studentů. Měla by podle dostupných informací povzbuzovat náladu a posilovat koncentraci. 

CBD (cannabidiol) o produktu CBD jsme napsali samostatný článek ZDE. Mám s touto látkou velmi dobré zkušenosti co se týče soustředění. Měla jsem pak při práci pocit, jakobych dovedla mnohem silněji odfiltrovat okolní dění a zaměřovat pozornost do jednoho místa - do toho, co právě tvořím.

i neproduktivita je v pořádku

Přestože se s knihami o produktivitě v poslední době doslova roztrhl pytel, měli bychom pamatovat na to, že i neproduktivita je v pořádku. Ať už si svůj odpočinek, kdy nebudete dělat lautr nic naplánujete do diáře, nebo si ho naordinujete v případě potřeby, platí vždy jedno pravidlo - udržet balanc. Harmonie je základ všeho a tak se občas zamyslete nad tím, kolik hodin denně stále něco děláte - počítá se samozřejmě i péče o děti, vaření, nakupování, projíždění Instagramu... a jednou za čas si dovolte opravdu NIC nedělat. Koukat tupě do stropu nebo pozorovat s prázdnou hlavou rybičky v akvárku je velmi blahodárné pro každou unavenou mysl. 

ZAČNĚTE ZLEHKA 

S novými návyky je dobré začít pomalu a po kouscích. Chcete každé ráno cvičit? Pak začněte první dny třeba jen tím, že si vyhtáhnete podložku a jednou se ukloníte k zemi. Postupně přidávejte cviky a po 3 týdnech se z předsevzetí stane návyk. Za 3 měsíce je pak podle studií vypěstován zvyk. Takže pomalu, postupně a po kouskách směrem k cíli. Hezky jeden po druhém. 

Zajímavá je také myšlenka z knihy Atomové návyky, kdy autor zmiňuje, že abychom byli v nových návycích skutečně úspěšní, musíte se s návykem ztotožnit. Měl by stát součástí vaší osobnosti a tím, kým jste. Tedy že nebudete člověk, který pravidelně běhá. Ale stanete se běžcem

Když si přečtete cokoli o velmi úspěšných lidech, dosáhli úspěchu proto, že jednotlivé úkoly plnily bez ohledu na to, jestli se jim zrovna chtělo, cítili se nemocní nebo jim do toho něco vlezlo. A to je podle mě zásadní rozdíl mezi opravdu úspěšným člověkem a někým, kdo o úspěchu stále jen sní. Chcete se stát spisovatelem? Pak pište. Chcete se stát ilustrátorem? Pak tomu věnujte každý den třeba 20 minut. Studujte o tom, čtěte o tom, zkoušejte to, jako byste se jím už stali a posouvejte se dál. 

oddelovac

 

Pozn.: Vezměte prosím na vědomí, že uvedené účinky bylin nemusí být v některých případech schválené zdravotnické tvrzení, ale pouze zmíněná osobní zkušenost nebo možný účinek. Doporučujeme užívání doplňků stravy vždy konzultovat s lékařem s ohledem na váš aktuální zdravotní stav. 

 

Autor: Nikola Lenhard ve spolupráci s Energy U Klárky 

 

  

Pro členy klubu Energy máme vždy akční nabídku produktů se značnou slevou. 

 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na 

instagram

facebook