O histaminové intoleranci z pohledu hiťáka - část 1.

Když jsem v novém časopise Vitae přečetla krátký článek o histaminové intoleranci, nedalo mi to a musela jsem se pustit do sepsání své zkušenosti s onemocněním. Článek už jsem měla nějakou dobu v hlavě, ale dosud nikdy moc nezapadal do aktuálních témat dle TČM. Teď konečně cítím správné načasování pro jeho publikaci.

Předem bych chtěla zmínit, že článek píšu o své vlastní zkušenosti a ze svého pohledu, ke kterému jsem postupem času došla. Nejsem lékař ani odborník, pouze hledám a dávám dohromady ověřené informace, studie a zkušenosti jiných. Histaminová intolerance je onemocnění s natolik individuálními projevy a intolerancemi, že bych si netroufla psát univerzální návod pro všechny. Berte prosím tento údaj na vědomí. Věřím a přála bych si, aby článek pomohl co nejvíce bytostem, které tato většinou docela komplikovaná nemoc sužuje. 

Aby článek nebyl hodně dlouhý, je rozdělen do dvou částí. ZDE si můžete přečíst můj příběh a cestu k diagnostikování nemoci. Může třeba někomu napomoci k nalezení souvislostí.

 

Krátké body o histaminové intoleranci: 

  • Histamin je hormon a je v těle přirozeně.
  • Horší projevy většinou mívají ženy s HIT, kvůli estrogenům a jejich spojitosti s histaminem.
  • Organismus s HIT neumí narozdíl od zdravého člověka histamin odbourávat.
  • Histamin přijímáte i v potravinách, které jej buď obsahují, liberují (uvolňují) nebo inhibují (tlumí) jeho odbourávání - musíte už celoživotně držet dietu.
  • Způsobuje mnoho zdánlivě nesouvisejících obtíží, a to je matoucí: otoky, fleky, puchýře, bolesti hlavy, břicha, průjmy, ekzémy, hormonální nerovnováhu, výkyvy nálad, horší imunitu, závratě, zvracení, nezhoubné nádory…
  • Histamin vzniká i ohříváním jídla, resp. jeho stárnutím (jídlo navařené na více dní apod.)
  • Tolerance hladiny histaminu v těle se různí a každý má tuto hladinu jinou. Někdo se osype po plátku rajčete, jiný toleruje i jedno celé. 

  

 

MOŽNÁ ŘEŠENÍ HISTAMINOVÉ INTOLERANCE 

 

Dieta 

Ta je hlavní a zásadní. Díky ní můžete eliminovat mnohé zdravotní potíže. Je potřeba projít nejdříve eliminační dietou, která bývá hlavně v začátcích psychicky i fyzicky náročná. Jste třeba o 2 potravinách po dobu několika dní. Tehdy je obtížné zachovat si chladnou hlavu a uvědomit si, že časem budete moci jíst o mnoho více druhů potravin. Pro představu uvádím, co vadí nejvíc mě: kakao, slunečnice, vejce, lepek a sója. Standard, který obecně vadí téměř všem histaminikům a kterému se také musím vyhýbat je: rajčata, špenát, citrusy, jahody, luštěniny, a jakékoli konzervy či balené potraviny, droždí, ohřívané vařené jídlo (které je starší než hodinu, ale tolerance je různá), fermentované a kvašené potraviny. Mezi nápoje, které byste neměli konzumovat (protože je vám jinak strašně blbě…) patří i černý čaj, káva a veškerý alkohol. Nebývá od věci si jednou za rok dojít na odběr krve a zjistit, jak jste na tom s výživou. Problémem nebývá jen přijímání histaminu ze stravy, ale také jeho aktivování uvolňování ze žírných buněk, u kterých je potřeba podpořit jejich obnovu. Další důležitou součástí na cestě ke zdraví jsou i čisté pufry (řeší v těle výkyvy pH). Od věci tak zřejmě není ani zásaditá strava. To už je ale při dodržování všeho ostatního trochu vyšší dívčí. 

 

Pozor na léky

V této kategorii buďte velice obezřetní. Nesmíte řadu běžných léků na kašel (např. ACC, Ambrobene...) nebo bolest (např. Ibalgin - po tom posledním, vzatém v migrénové krizi od kolegyně v práci, jsem si musela vzít 3 dny nemocenskou...) a pozor si musíte dát i na antibiotika, antidepresiva, chemoterapeutika, kontrastní látky... Vlastně asi na vše, co si chcete vpravit do těla. Na internetu už naštěstí naleznete seznamy léčiv, které se nesmí užívat při HIT. Pokud vás čeká operace, je lepší hlásit narkózu pro alergiky - omezí se nevolnost. 

 

Doplňky stravy

 histaminova-intolerance-clanek

Další cestou, jak histaminovou intoleranci zmírnit je užívání doplňků stravy s přímým vlivem na zkrocení histaminu. Standard bývá: lipozomální vitamín C, vitamin D, hořčík, B6, quercetin, omega 3 a 6 (pozor na zdroj), probiotika a Fytominerál. U všech doplňků rovněž platí, že se vše musí vyzkoušet, zda je dotyčný toleruje. Snad krom Fytominerálu - to je čistý roztok koloidních minerálů. Ale u ostatních opatrně… kvůli přehlédnutému sójovému oleji v doplňku vitaminu A mě málem vezli… :) Beru i několik dalších vitamínů, o kterých se ale nezmiňuji, protože podle mě nerezonují s tímto tématem. 

Hodně jsem v posledních dnech četla o obnově žírných buněk díky látce resveratrol. Ten v současné době teprve testuji a na posouzení účinnosti je ještě brzy. Snáším ho ale bez problémů. Pozitivní ohlasy bývají též na Cordyceps, který jsem začala s opatrností užívat před pár dny a trochu jsem se obávala, zda nebude vadit. V kapslích totiž bývá zpracován fermentací. K mému příjemnému překvapení mi nevadí. Vitální houby jsou při alergiích nebo oslabené imunitě velmi doporučované. Chystám se proto po vykurýrování současného kašle vyzkoušet ještě Reshi, které má dle recenzí při histaminu skvělé účinky. Ale pozor - nesmí se užívat v akutní fázi respiračních onemocnění. Na akutní stavy kašlíků a rýmeček naopak bývá doporučována houba Coriol, se kterou mám úžasnou zkušenost. Vytáhla nás s dcerou už z nejedné patálie. Co ještě určitě stojí za zmínku je bylina jménem Perila křovitá. Ta je přírodním antihistaminikem a při histaminové intoleranci by mohla být velkou pomocí. Joo a málem jsem zapomněla - ještě jsou tady zelené poklady. Spirulina, Chlorella a zelený ječmen. Beru všechny tři, přidávám si je do smoothies nebo šťáv. Jsou perfektním zdrojem bílkovin, vitaminů, minerálů a působí proti zánětu. Spirulina umí snižovat hladinu histaminu. Energy má všechny tyto zelené produkty ve špičkově kvalitě. 

 

Peralgin - perfektní mix 

V kapslích Peralgin od Energy naleznete vše - od resveratrolu (vinná réva), přes Cordyceps až po Perilu křovitou. Obsahuje i další složky, opět - snášenlivost je individuální. Pozor na sójový olej. Pokud by ale nevadil, mohlo by se jednat o účinného pomocníka v přírodní léčbě této nemoci. Jedná se o bioinformační produkt, pečlivě sestavený dle tradiční čínské medicíny. 

 histaminova-intolerance-clanek2

 

HLAVNĚ ZŮSTAT NAD VĚCÍ 

HIT je sice nemoc, ale ráda bych, aby si každý byl vědom toho, že ačkoli je to někdy opravdu, ale opravdu hodně náročné, pořád je to dobré. Neumíráme. Výzkumy a doba pokročila, lékaři začínají být více informovaní a dostupnost speciálních potravin je celkem brnkačka. Věřím, že existuje i duchovní důvod, proč tuto nemoc 2-3 % lidí má a že si z toho prostě máme něco odnést. Zmínky v psychosomatice najdete jen zřídka a pokud ano, týká se to alergií, což vlastně HIT není (reakce vznikají kvůli předávkování histaminem, který neumí tělo odbourat). Pokud najdu nějaké odbornější pohledy z hlediska duchovních příčin této nemoci, doplním.

 

Co dobrého vám do života intolerance histaminu přinese 

  • Nebudete pít alkohol = pevnější zdraví a značné snížení rizika
  • Stanete se silnějšími = překonali jste už hodně obtížných situací, a to posiluje
  • Budete si více vážit jídla a vychutnávat si každé lahodné sousto
  • Jednoznačně budete jíst zdravěji = bez éček, konzervantů a chemie

 

Jak jsem na tom dnes?

Momentálně jsem na tom zdravotně tak, že sice stále chytnu každou nemoc, co kolem mě projde, ale už netrpím chronickou únavou. To byla opravdu únava, která byla už od ranního probuzení a odpoledne jsem nebyla schopná normálně fungovat a několikrát jsem usnula v sedě na židli. Mnohem lépe snáším různé potraviny, snesu jednou za čas i malé množství těch ne úplně vhodných (ach, jak mi chybí hummus a olivy…). Akné už se mi z velké části netvoří, maximálně se objeví v menší míře na pár dní v premenstruační fázi. Nemívám takové výkyvy nálad a dle všeho soudím, že se hormony daly více do pořádku. Pořád to chce ale trvale hlídat histamin. Pokud se budete soustředit na vyléčení a co nejlepší zdraví, je velká šance k tomu žít celkem normální život bez obtíží. (Problémy, které jsem měla dříve zmiňuji v odkaze ZDE)

oddelovac

 

Pozn.: Vezměte prosím na vědomí, že uvedené účinky bylin nemusí být v některých případech schválené zdravotnické tvrzení, ale pouze zmíněná osobní zkušenost nebo možný účinek. Doporučujeme užívání doplňků stravy vždy konzultovat s lékařem s ohledem na váš aktuální zdravotní stav. 

 

Autor: Nikola Lenhard ve spolupráci s Energy U Klárky 

 

  

Pro členy klubu Energy máme vždy akční nabídku produktů se značnou slevou. 

 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na 

instagram

facebook