Oslavte podzimní rovnodennost!

Již brzy oslavíme podzim. Na úterý 22. září připadá den Podzimní rovnodennosti – co to znamená a jak tento den oslavit? Pojďme se inspirovat třeba ke starým Keltům.

Podzimní rovnodennost, nebo-li astronomický podzim, nastane 22. září v 15 hodin a 30 minut. V ten den bude slunce vycházet přesně na východě a zapadat přesně na západě. V tomto okamžiku opouští Slunce znamení Panny a vstupuje do znamení Vah. Den bude stejně dlouhý jako noc, proto „rovnodennost“. Světlo i tma jsou v harmonii, ale tma přebírá nadvládu nad světem a přichází chladnější a temnější období roku. To si lidé v minulosti uvědomovali a tomuto dni tak přikládali na velikém významu.

Podzimní rovnodennost – čas sklizně a bilancování

Je to čas sklizně. Sklízíme, co jsme zaseli. Vzpomeňme na dožínky, zelnobraní, vinobraní... Jde o rituály díkůvzdání za plody Země a uznání potřeby sdílet je, aby bylo zajištěno požehnání během nadcházejících zimních měsíců. Přichází čas hodování, hojnosti a radosti! Zahrádkáři i ti, kteří doma za oknem mají pouze truhlíky s bylinkami, dobře vědí, o čem je řeč. Lidé shromažďují, skladují a začínají konzervovat veškeré výdobytky svého úsilí. V tomto čase také rostou houby, dozrávají ostružiny, šípky, hloh a vydat se můžeme i na divoké bylinky. Pro naše předky bylo velmi důležité udělat si zásoby na zimu. Dnes, když mají supermarkety otevřeno bezmála 24 hodin denně, už se nám to může zdát nesmyslné a zbytečné. Není však nad to, potěšit své chuťové pohárky vlastnoručně vyrobenou marmeládou nebo si uvařit čaj z vlastnoručně nasbíraných bylin.

Sklízíme, co jsme zaseli. Toto rčení se však netýká pouze ovoce, zeleniny nebo bylin. Dotýká se i našich skutků a chování vůči sobě samému i ostatním. Je správný čas na bilancování, co se v pomalu se končícím roce povedlo a naopak. Konec konců, tato symbolika je ukryta i v astronomickém znamení Vah. Po duchovní stránce přichází čas vážení, hodnocení a hledání harmonie. Čas hledání správných otázek, i odpovědí.  

Keltové a koloběh roku

Během několika tisíciletí se na našem území vystřídala řada kultur a civilizací. Ještě před příchodem Slovanů zde žili Germáni, ještě před nimi Keltové. Keltové položili základy řady našich tradic a zvyků. Mnoho na tom nezměnili ani první křesťanští misionáři. Ti ve snaze najít nejsnazší cestu k pronikání nové víry dávali pohanským tradicím nová jména a význam. Mnohé se od keltských dob změnilo, ale jejich dědictví přetrvává v různých podobách dodnes.

Staří Keltové ctili přírodu a přirozený koloběh roku. Většinou se na něj mohli spolehnout. Věděli, že se zasazená semínka v zimě připravují, odpočívají. A teprve na jaře se probudí k životu, v létě dozrávají a na podzim, který celý koloběh uzavírá, se sklízejí. Byli mistry pozorování přírody a svou moudrost si předávali z generace na generaci. V jejich životě hráli významnou roli kněží a mudrci, druidové. Ti sledovali, jak se kolo roku otáčí a každý významný okamžik světili prováděním nám tajemnými rituály uprostřed kamenných staveb.

Právě tyto kamenné stavby, mezi které patří anglické Stonehenge, dokazují uctívání ročního koloběhu. Bývají totiž postavené tak, že v nich sluneční paprsky, v důležité dny v roce jakými jsou slunovraty a rovnodennosti, vytvářejí zajímavé světelné efekty. Znalost takových staveb je známá mnoha civilizacím a díky archeologickým nálezům z posledních let víme, že tyto civilizace navázali na ještě dávnější tradice lovců a sběračů. Jak ukázaly vykopávky v Göbekli Tepe, teprve vznik náboženství umožnil zemědělskou revoluci.

Podzim – díkůvzdání hojnosti Matky Země

Příchod podzimu si žádá oslavu! Oslavte hojnost plodů a darů Matky Země. Je z čeho se radovat, to věděli i staří Keltští. Jen si vzpomeňte na vesnici, ve které žili Asterix a Obelix. Jak ti se uměli bavit! Podzimní slavnosti si zkrátka musíte dopřát! Udělejte si z podzimní rovnodennosti mezník, vytvořte si rituál. Snáze se díky tomu posunete do dalšího ročního období, z letních aktivit do poklidného podzimního užívání si hojnosti. Když totiž budete respektovat sami sebe a přírodu, nebudete vědět, co jsou podzimní a zimní deprese a únava. Místo toho si budete čas padajícího listí užívat a vychutnávat.

A jak na takovou oslavu? Návod je zcela jednoduchý – pozvěte rodinu a přátele k plnému stolu. K jídlu co hrdlo ráčí, a k pití? Co ochutnat letošní mladé víno? K podzimu patří setkávání se s lidmi a rozvíjení mezilidských vztahů. Pozvěte ty, které máte rádi. Jistě nebudete odmítnuti.

Nemáte rádi veliké oslavy? To přeci vůbec nevadí. Připomeňte si tento důležitý den sami nebo s partnerem. Udělejte si dobrou večeři, dopřejte si ovoce a víno. Zapalte svíčky nebo v difuseru aktivujte vonné oleje a užijte si romantickou atmosféru. Připomeňte si události tohoto roku, co dobrého vám přinesly? Kam jste se v životě posunuly? Co jste si uvědomili a co ještě chcete změnit? Připomeňte si zajímavé zážitky a prociťte pocit vděčnosti za všechny dary, které vám život přinesl.

Chcete tip na závěr? Napusťte si vanu a rozvoňte ji Balneolem. V říjnu je pro členy Klubu Energy za senzační cenu v rámci akce "Vyčistěte svoje tělo". Více o humátech najdete v našem článku "Využijte humáty v době mezidobí země".