Imunita v kontextu tradiční čínské medicíny

Je podzim, čas ranních mlh, sychravého počasí a častějších nachlazení. Alespoň se to tak často může zdát. Přesto známe jedno kouzelné slovíčko – „imunita“. Imunita, to je naše armáda, která nás chrání a pokud ji máme silnou, můžeme se na ni spolehnout za každé situace. Pojďme si na ni posvítit v kontextu tradiční čínské medicíny (TČM).

Tělo a duše jsou jeden celek

Tělo funguje jako jeden celek. Nelze oddělit tělo a duši. Dokonce nelze oddělit zdraví zubů, stravu nebo stavbu a zdraví kostí – jako si to řada specialistů tradiční západní medicíny myslí. Například, pokud často trpíte na angíny, nejčastější příčinou je emoce hněvu. Při správném vedení terapie Cestou, při regresi nebo jen v meditaci a odpuštění se lze angíny v počátku nemoci zbavit do pár minut. A to bez nadměrného užívání antibiotik. I západní medicína (obecně) si již všímá, že na naše zdraví působí i psychický stav.

Co je imunitní systém?

Imunita je jen jedna část naší síly, našeho zdraví. Pojďme posílit naší imunitu! Pokud to uděláme, tak výrazně snížíme strach z onemocnění. A strach, to je stres. Pokud jsme ve stresu, snižuje se naše imunita. Je to takový začarovaný kruh, ale nejsme bezmocní. Máme obrovskou sílu ubránit se všemu. A produkty Energy nám mohou pomoci imunitu posílit.

Náš život je třeba žít v rovnováze. Rovnováha je otázkou práce a odpočinku, jídla a půstu, teplotní (ne)pohody, životní (ne)pohody. Nejde zcela žít beze stresu/strachu. Veškerá zátěž – ať již teplotní, toxická, bakteriální – je důležitá k našemu posílení, vytrénování.

Naše tělo se neustále přizpůsobuje externím podmínkám. Jmenujeme jen změny ročního období a počasí na jaře, v létě, na podzim a v zimě. Naše tělo se těmto externím podmínkám neustále přizpůsobuje. Proti chladu dokáže např. postavit vnitřní teplo a naopak. Změny jsou rychlé a přesné.

Děti potřebují zimu a hlad.“ čínské úsloví

Problém nastává, pokud to, co na nás působí je příliš silné, a nebo jsme oslabení. Oslabit se můžeme tím, že máme v hlavě starosti, strachy, duševní bolesti – to nám bere sílu. Stejně, jako nevhodné stravování.

Podpora imunity pomocí správného stravování

K podzimu například patří kořenová zelenina, dýně a tykve. Vše by mělo být tepelně upravené – vařené, dušené a pečené. K podzimu a zimě patří vývary, kysané zelí nebo kysané mléčné výrobky. Pokud máme nachlazené dítě, potřebuje ohřívací potraviny jako je tradiční slepičí vývar. Matka, která dítěti podává např. jogurt, dělá v tomto případě chybu. Jogurt je ochlazující, dopřáváme si jej tedy pouze tehdy, když jsme zdraví. Syrová zelenina (saláty a větší zeleninové oblohy) patří k létu, ochlazují organismus, i těm se tedy při nachlazení vyhýbáme. Toto jsou jen střípky TČM týkající se stravy. Toto téma je na knihu/y a nikoli na článek. TČM však má co k tomuto témat říci, její názory jsou podloženy nejméně 5 000 lety praxe.

Energie Wei Qi

Jedním ze tří pokladů, které jsme při vstupu do života dostaly, je síla, energie čchi. O čchi jsme již psali v článku „Detoxikace organismu a jak na ni?“ Druhým pokladem je obranná energie Wei Qi, která funguje jako nárazník mezi naší kůží a svaly a externím prostředím. Staří lékaři znali jen parazity, které mohli vidět pouhým okem, ale již tehdy věděli, že existuje škodlivá síla, která dovede napáchat často větší škodu. Dnes touto škodlivou silo nazýváme toxiny, bakterie a viry. Tato škodlivá síla nemusela být příliš veliká, mohla „jen“ působit ve špatnou dobu, např. když se v zimě oteplilo.

Jak můžeme podpořit energii Wei Qi?

Abychom v takovou chvíli neonemocněli – neztratili svou sílu, zdraví – musíme své tělo i duše trénovat. Svá těla trénujeme pomocí vnějšího prostředí tím, že chodíme na procházky za každého počasí, otužujeme se, koupeme se ve volné přírodě v rybnících, trénujeme mikrobiom ve střevě. Velmi důležitý je i trénink psychický. Trénink musí být řízený tak, aby se energie vydávala, ale aby se také tvořila nová.

Imunitu trénujeme tak, že ji zatěžujeme (ale nikoli přetěžujeme!). Wei Qi, imunita, je energie spojená s plícemi. Možná právě proto Covid-19, chřipka a jiné nemoci tolik napadají dráhu plic. Plíce jsou orgán, který můžeme podpořit zpěvem, plaváním, hlubokým dýcháním nebo během.

A co když je ten nápor příliš veliký? Co když je to silnější než my? To je právě ta chvíle, kdy saháme po produktech podporujících imunitu.

Produkty Energy podporující imunitní systém

Vironal

Podle teorie pěti prvků je „kov“ zodpovědný za plíce, za naši obranu, tedy Wei Qi. S prvkem „kovu“ je spojen Vironal, který podporuje Wei Qi, energii plic a tak i naší obranu. Působí na vše, co má kov na starosti – kůži, čich, plíce, tlusté střevo, emoci smutku… Pokud chceme nějaký přípravek používat preventivně, tak Vironal. Jsme pak odolnější a naše tělo si s narušiteli poradí samo bez medikamentů západní medicíny.

Dávkování přípravku Vironal

Dávkuje se podle váhy, ale nebere se více než 70 kapek, i když má člověk 100 kg. Dává se 1 kapka na 10 kg. Můžeme jej podávat i malým dětem, ačkoli je na obale napsáno, že se může užívat od 3 roku života. Preventivně by jej měli užívat hlavně děti chodící do školky a to 2 kapky ráno a večer, při váze 15kg. Nečekejte, že děti neonemocní. To je potřeba! Děti se potřebují „promořit“, seznámit se s mikroorganismy dalších dětí a vytvořit si na ně obranu. Pomáhá nenásilně, a to tak, že nemají příznaky nemoci nebo onemocní jen lehce. Místo 14 denní noční můry nad přemítáním, jak dítě udržet v posteli, mohou poležet jen 3 dny. A příště již neonemocní, protože jejich imunitní systém hned bude vědět, co má dělat.

Pokud člověk onemocní, potom se podává stejná dávka, ale 5x denně. Ano, člověk bude mít třeba 40°C horečku, ale bude trvat jen dva dny a pak už nemocný vyskočí z postele. Po akutním odeznění se přechází na stejnou dávku 3x denně, dokud se člověk neuzdraví. Pak už jen 1x denně dokud je potřeba, ale rozhodně Vironal neužíváme celý rok. Preventivně jen v náročném období, v době plískanic. V době rychle se střídajících povětrnostní vlivů – horka, mrazu, větru, deště apod. Nebo pokud jdeme do náročného prostředí, třeba většího množství lidí.

Grepofitová řada

Vironal podporuje imunitu, ale my ještě můžeme oslabit potvoru, která nás napadla. Pak je celé onemocnění daleko mírnější. Všechny přípravky Grepofitové řady působí proti bacilům, bakteriím, virům, dokonce i plísním. Má tedy smysl užívat Grepofit preventivně? Asi ne. Ale nasadíme jej okamžitě, jakmile se dostaneme do prostředí, kde jsou tito narušitelé.

TIP: Setkali jste se s člověkem, který nevypadal zrovna zdravě? Nejběžnějšími cesty, kterými si viry a bakterie razí cestu do našeho organismu jsou ústa a nos. Stříkněte si tedy hned po setkání do úst Grepofit spray a do nosu Grepofit Nosol Aqua.

Dávkování přípravku Grepofit

Kapsle Grepofit jsou určeny na situace, kdy už na nás něco leze. Vyvstává tedy akutní potřeba se bránit ve chvíli, kdy cítíme tupost v hlavě, škrábání v krku apod. Tablety užíváme 5x denně 2 tablety u člověka vážícího 50 kilogramů. Čím je člověk lehčí, ubírá počet tablet a naopak. Jakmile přejde akutní fáze trvající 2-3 dny snižujeme na dávku 3x denně. A když nám již nic není, tak projistotku podáváme ještě 2 dny nižší dávku a následně vysadíme.

Je nutné číst příbalový leták u ostatních léků, které bereme. Na některá antibiotika a antidepresiva se nesmí užívat citrusové plody – v takových případech se celé grepofitové řadě vyhneme.

Grepofit Drops je určený především pro děti, případně dospělé, kde je polykání tablet nesnadné. Dávkujeme 1 kapku přípravku na 10 kilo tělesné hmotnosti. V akutní fázi nachlazení 5x denně, při doléčení 3x denně a preventivně 1x denně.

Kdy užíváme Cistus Complex?

Cistus Complex obsahuje středozemní růži hned ve dvou variantách. Středozemní růže je přírodní antivirotikum, antibiotikum a antimykotikum. Doporučuje v situacích, kdy je opravdu zle. Pomáhá i v případě, kdy už antibiotika nepomáhají. Grepofit je jemnější, Cistus razantní a drsný. Proto je i dávkování nižší. Při akutní fázi nachlazení užíváme 3x denně 5 kapek na 70 kilogramů hmotnosti u dospělých. Při nižší a vyšší váze se upravuje počet kapek.

Jak při nachlazení pomáhá Drags Imun?

Víte, jak funguje imunitní reakce při detekci neznámé potvůrky v organismu? Nastoupí na nás virus nebo bakterie a imunitní systém po něm jde hlava nehlava! Této fázi se říká „nespecifická reakce organismu“. Můžeme mít horečku, je nám zle, … ale nic určitého. Mezitím už imunitní aparát hledá v kartotéce, zda má paměťové protilátky na tohoto konkrétního škůdce. Pokud je má, nasadí je a na potvůrku jde cíleně. Ale to hledání chvíli trvá. Taková ta první imunitní reakce potřebuje třeba teplotu, a abychom se moc nehýbali – nemáme dělat nic jiného než ležet a odpočívat. Tělo onemocnění zvládne samo nebo s nějakou bylinkou.

Drags Imun (dračí krev) podporuje organismus během nespecifické reakce organismu. Tuto akutní fázi urychlí, nastoupí specifická imunita a vyřeší se to. Pokud nemáte horečku nad 38°C a nebo křeče není ani třeba brát léky na snížení tělesné teploty, horečka je v některých případech nutná.

Kromě samotného přípravku Drags Imun používáme i mýdlo Drags Imun, které nám krásně vyčistí ruce. Ale také pleť, akné a zanícení.  Když kůru zkombinujete s přípravkem Cytosan Fomentum gel, tak krásně vytáhne hnis a ranky se rychle hojí.

Pomocníci Vironalu a Grepofitové řady

Imunosan podporuje imunitu především na jaře a na podzim. Je určen především pro dospělé, rodiče a učitele. Většinou totiž dospělí dostávají ty nejhnusnější potvory právě od dětí. Dávkujeme jej tedy třeba podle školního roku.

Flavocel obsahuje především antioxidanty. Ty jsou dnes velká móda. Umožnují nám rychlý úklid po zásahu imunitního systému. Po bitvě mají v těle zůstat jen paměťové protilátky a nikoli mrtvá těla bakterií a virů po boji. Bojiště se proto musí uklidit, a právě v tom nám pomáhá Flavocel.

Imunita není žádný speciální systém, je to jedna část naší životní síly. Pokud jsme vyčerpaní, unavení a pokud vstupujeme do zátěžového prostředí, tak potřebujeme posílit. V tom nám slouží Stimaral. Podporuje trávení, posiluje slinivku, játra a posiluje srdce ve smyslu emocí. Tím pádem můžeme i ten nejtěžší psí život lépe strávit.

Vitaflorin je v podstatě soubor vitamínů. Je vyroben z bylin, které obsahují nejvíce vitamínů. V tomto extraktu je na vitamín C navázán soubor dalších látek, které podporují jeho vstřebávání. V tomto ohledu se Vitaflorin výrazně liší od standardních „mulťáků“ z lékárny.

A další potravinové doplňky pro každodenní zdraví

Bakterie a mikroorganismy životně potřebujeme. Mikrobiom – to jsou tzv. hodné bakterie v těle, zejména ve střevech. Tento živoucí mikrobiom skvěle podpoříme probiotiky Probiosan a Probiosan Inovum. O těchto přípravcích a jejich účincích už jste si mohli přečíst v některém z našich dřívějších článku, např. „Detoxikace organismu a jak na ni?“ a určitě ještě napíšeme článek jen a jen o nich. Probiotika a prebiotika jsou totiž naprosto nutná pro naše celkové zdraví a je škoda, že jsme se jich prozatím v našich článcích dotkli jen okrajově.

V tuto chvíli, v kontextu každodenního zdraví v době častějších respiračních onemocnění, však zmíníme hlavně přínos Probiosanu Inovum. Je v něm totiž více kmenů a to v kombinaci s mlezivem. Mlezivo je prvotní mléko u savců, se kterým se mláďátka setkávají. Je unikátní v tom, že je nabité živinami a protilátkami. Můžete se setkat i s názvem „kolostrum“. Doplněk stravy Probiosan Inovum má silný vliv na imunitní systém, podporuje tlusté střevo a v TČM odpovídá prvku kovu a tedy i Wei Qi.

Raw Ambrosia pieces je fermentovaný včelí pyl, který obsahuje vitamíny, bílkoviny, tuky, cukry - je to nejsuprovější superpotravina. A přesně takto jej znali i starověké národy. Podle TČM doplňuje jinovou energii, spojuje nás s fyzickým tělem a podporuje nás. Jako všechny jinové substance je hůře stravitelná a proto je vhodné ji kombinovat se Stimaralem, který podporuje trávení.

Další skvělou potravinou je brusinka, a to v podobě prášku (Organic Cranberry juice powder) nebo oleji (Organic Cranberry oil). Je velmi účinná proti mnoha bakteriím a virům, cíleně v oblasti močových cest. A opět, aby v močových cestách po boji s nepřítelem nezůstávalo množství mrtvých těl, je výborné brusinku zkombinovat s Renolem, který nás jich rychle zbaví. Vyzkoušet můžete i Brusinku - tinkturu z pupenů nebo Ledviny a močový měchýř – tinktura ze směsi pupenů.

TIP: zelené potraviny nyní najdete ve výhodné akci "Zelené potraviny v celoroční akci". 

Tím však výčet pomocníků nekončí!

Audiron vznikl jako kapání do uší při zánětech středního ucha. Pokud jste sami zažili píchání ušního bubínku při zánětu, víte, že je to obrovská bolest a celoživotní trauma. Audiron dovede zánětu předejít a nebo jej zcela vyléčit, proto aplikujeme 5x denně 1 kapičku co nejdříve, jakmile zjistíme, že se v dětském oušku něco děje. Zároveň je však skvělým pomocníkem v době chřipkové epidemie nebo v současné situaci. Možná jste již vyzkoušeli některé komerční desinfekce na ruce a desinfekci ploch a zjistili jste, že se lepí a nepříjemně zapáchají. Udělejte si vlastní desinfekci na ruce!

TIP: Domácí desinfekce na ruce: potřebujete 50g Oční vody s kyselinou boritou a 20 kapek Audironu. Audiron nakapejte přímo do balení borové vody, protřepejte a užívejte si příjemné vůně a silného desinfekčního účinku.

Viry však, dříve než dosednou na povrchy předmětů, poletují ve vzduchu v kapénkách a aerosolu. Desinfekci prostoru proto provádíme i pomocí Spironu Air a Spironu. Ten také můžeme stříknout na peřinku miminku, aby se mu ve spánku otevřely a čistily dýchací cesty.

Užiteční pomocníci imunity pro nejmenší

U nejmenších miminek je potřeba se krotit. Vironal používáme na bolavé bříško a zahlenění od věku 3 měsíců a výše jen jednu kapku denně. To bohatě stačí!  Raději používáme krémy. Každý pentagramový produkt má i vlastní krém, Vironalu náleží Droserin. Krém Droserin mažeme kolem nosu a na hrudníček. Promazáváme reflexní bodíky, a protože jsou u malých dětí snadno rozeznatelné, mažeme celou nožičku. Můžeme ho dát i do koupele, do vaničky máčkneme 2 cm Droserinu a rozmělníme. O Spironu jsme již psali výše a Audiron je také osvědčený.

 

Je podzim, čas ranních mlh, sychravého počasí a častějších nachlazení. Alespoň se to tak často může zdát. A vy už teď víte, jak si posílit imunitní systém, který nás chrání. S realistickým viděním světa, optimismem v krvi, vhodnou stravou, otužováním a vhodnými doplňky stravy je možné zvládnout jakoukoli pandemii a odvrátit nejhorší.

Navíc, až do února 2021 můžete využít akce „Zdravá a silná imunita“ ve které najdete všechny výše uvedené produkty za skvělé ceny.

Hodně zdraví!