Detoxikace organismu a jak na ni?

Je to veliké téma a často se objevuje, že? Není divu! V dnešní době jsme zatíženi mnohem více než naši předci. Proto je pro lidský organismus tak prospěšné, jednou za čas pustit vše, co už nám nedělá dobře. A neplatí to jen pro parazity a toxiny.

Ale má to jednu podmínku (vždy je nějaké „ale“, že?). Pokud se chceme detoxikovat, musíme na to mít sílu. Sílu, energii – podle tradiční čínské medicíny je „čchi“ jedním ze tří pokladů, které máme. Byla by škoda se jí zbavovat neuváženými kroky. Pokud se tedy chceme očistit, nenechávejme si to až na chvíli, kdy už jsme vážně nemocní a unavení. Nebo si nejprve tu sílu dodejme, doplňme si sílu dříve, než se začneme detoxikovat.

Existuje řada bylin, hub, solí a dalších možností, které nám s detoxikací mohou pomoci. Ale jen jedna výjimka, která tělu dodá sílu i očistu současně. K té se však dostaneme níže, takže s námi zůstaňte :-)

Roční cyklus a jeho rituály

Naši předci neměli takové průmyslové zatížení organismu, s jakým se nyní potýkáme my. Žili daleko pomaleji, jejich jídelníček se skládal z lokálních a sezónních surovin a věděli, že se mohou spolehnout na roční a náboženský cyklus.

Jaro

Na jaře bylo málo potravin, protože zimy byly dlouhé a výnos polí ne vždy dostatečný. Na jaře naši předci konzumovali hlavně divoké byliny, klíčky a také drželi (ne)dobrovolné půsty. Ty byly i tradiční součástí náboženských rituálů.

Možná vás to překvapí, ale s nedostatkem potravin souvisela i pověra, že sňatky uzavřené v květnu přinášejí smůlu. Ptáte se, proč? Po svatbě se totiž obvykle narodil potomek. A pokud se narodil do ročního období, kdy už bylo málo potravin pro jeho matku, pak hrozilo úmrtí novorozence i rodičky. To vidíme v historických matrikách dodnes, úmrtí dětí narozených v únoru nebylo nijak neobvyklé. 

Půsty

Půsty jsou dnes velmi diskutované téma a není účelem tohoto článku se jimi příliš zaobírat, ale jedno jistě zmínit můžeme. Naši předci obecně jedli masa mnohem méně, nežli my. Záleží samozřejmě na povolání – kováři a pracovníci na hamru by bez denní dávky masa své povolání jistě nezvládli. Zatímco se dnes v řadě domácností konzumuje maso každý den, naši předci jej měli třeba jen jednou za týden. Je to důležitý zdroj energie, ale hůře stravitelný a ne každý tolik energie dokáže využít.

V tradiční čínské medicíně se drží maximálně 12 hodinový půst a to z těch důvodů, o kterých jsme již psali víše. Energie, čchi, je jedním ze tří pokladů, které máme.  Půsty a hladovky obecně, nikoli z nezbytnosti, se využívají zejména v horkých indických oblastech. V tomto horkém podnebí je velmi snadné získat energii z pouhého ovzduší. V chladnějších oblastech holt musíme více jíst i spát.

Léto

Léto je spojené s hojností. Hojností ovoce, zeleniny, vše roste a dozrává. Není potřeba nic moc vařit ani kořenit. Necítíme tolik potřebu jíst ani spát. Přirozeně, je to vše velmi individuální. Naše tělo je moudré, samo si řekne, co potřebuje. Pokud je pošmourno, rychle se vaří polévka nebo peče maso. Tělo je potřeba zahřát a dodat mu jangovou energii. Ostatně, dlouhodobá konzumace pouze syrové stravy také přetěžuje organismus, zejména slinivku.

Podzim

Babí léto a začátek podzimu nás opět žene do kuchyní a ke sporákům. Na jídelníčku se objevují jablka, hrušky, ale hlavně kořenová zelenina a dýně. Začínáme používat zahřívací koření. To je přesně to, co v tomto ročním období naše tělo potřebuje.

Zima

Rok se chýlí k závěru. O Adventu a v zimě se zejména v poživatinách mírníme. Tělo potřebuje zahřát a dodat energii jinak než ze sluníčka. Je přirozené, že máme chuť na těžká mastná jídla, která dodají energii na dlouhou dobu. Svařák k tomuto období také patří – skořice a badyán nás krásně zahřejí, a to je dobře.

Produkty Energy s detoxikačním účinkem

Bylinné koncentráty s detoxikačním účinkem

Regalen – na detoxikaci jde přes játra a odbourává toxiny rozpustné v tucích. Kůra trvá déle, nejméně 3 měsíce ve 3 cyklech. Těch toxinů rozpustných v tucích je totiž nejvíce.

Renol – organismus detoxikuje přes moč, přes ledviny. Odstraňuje z těla látky rozpustné ve vodě.

King Kong – na detoxikaci organismu jde přes střeva a stolici. Doplňuje v těle jangovou energii, nepřímo. Tím, že pročistí střeva, tak začnou lépe vstřebávat živiny a doplňuje se jangová energie.

Další produkty s detoxikačním účinkem

Chlorella – jedná se o řasu, která dokonale čistí zřasené klky ve střevě. Žádné usazeniny nemají proti chlorelle šanci!  

QI drink – tato novinka od Energy se pije jako ranní nápoj. Je mnohem lepší nakopávač, než kafe. Je vyroben ze slzovky a astragalu, odstraňuje vlhkost a podporuje energii slinivky. Vlhkost se vytváří při nesprávném trávení, zatěžuje klouby, vytvářejí se otoky. Vytvořte si nový ranní rituál pití QI drinku a on vás z toho dostane. Je ovšem potřeba zmínit, že na snížení vlhkosti z těla mají vliv i omezení konzumace většího množství tuku, lepku a mléčných výrobků.

Produkty s detoxikačním účinkem beze ztráty energie

A nyní jsme u produktů, které detoxikují organismus, aniž by mu ubírali čchi. Jsou to ty produkty, které jsme slíbili na začátku tohoto článku. Všechny produkty si navíc v říjnu můžete pořídit za lepší cenu v akci pro členy Klubu Energy nazvané "Vyčisti své tělo". 

Celá cytosanová řada obsahuje tzv. humáty, což jsou výtažky z rašeliny. Ty na sebe váží toxiny, které bychom jinak museli zpracovat v játrech, ledvinách nebo trávicím traktu. Vázané na humanáty projdou celým trávicím traktem bez nutnosti je jakkoli zpracovat. To je důvod, proč nás tato detoxikace nestojí žádnou sílu. 

Proto najdou své uplatnění i u vážně nemocných pacientů, nebo u lidí, kteří jsou na tom energeticky špatně. Je to také první krok k detoxikaci organismu ještě před Renolem, Regalenem, Chlorellou a třeba i před divokými bylinami. 

Nevýhodou humátů je jejich vysoká účinnost. Nedají se používat při právě probíhající chemoterapii. I tří denní pauza se musí konzultovat s lékařem. Podobně je to s léky na tlak nebo srdce. Pokud chceme, aby byly účinné, musí být mezi těmito léky a Cytosanem odstup alespoň jedné hodiny. Tuto hodinovou prodlevu využijeme i po jídle, protože před očistou potřebujeme tělo nejprve nasytit. 

Výhodou je, že po nich nenastává průjem a nedělá problémy ani citlivějším lidem. Pokud někomu vadí při polykání želatinová kapsle, jednoduše lze obsah kapsle vysypat do sklenice vody a vypít.

Cytosan – tento produkt obsahuje hlavně humáty o nichž jsme se již rozepsali výše. Jde o velmi šetrný a nesmírně účinný způsob detoxikace.    

Cytosan Inovum – tento produkt oproti humátům obsahuje i zelený jíl. Byl vytvořen na zakázku pro pacienty se zánětlivými střevy, ulcerózní kolitidou, crohnovou chorobou apod.

Cytosan Fomentum gel – humáty v podobě gelu se velmi dobře nanášejí. Lze je užívat preventivně na dlaně a chodidla, kde působí na reflexní zóny. Pokud ztišíte své okolí i sami sebe, a pokud si vezmete za pomocníka atlas reflexních zón, můžete snadno zjistit problematickou oblast v těle. Jak? Velmi snadno! Reflexní zóna, která vás bude hřát a možná až pálit, odkazuje na vnitřní orgán, který potřebujete posílit. Na vřídky zase perfektně funguje kombinace s mýdlem Drags Imun. Pořádně vřídek umyjte mýdlem a následně na něj alespoň na půl hodinky naneste Cytosan Fomentum gel.

recenze-energy-cytosan-fomentum-gel-michala-brozova (1)

Šampon Cytosan – tento šampon byl speciálně vyvinut pro pacienty s lupénkou a dalšími kožními nemocemi. Perfektně pročistí vlasovou pokožku, ale vysuší. Proto je potřeba použít balzám na vlasy, např. Nutritive Balsam

Mýdlo Cytosan – toto mýdlo perfektně čistí pokožku a ocení ji i ti, kteří mají kožní problémy, např. lupénku. 

Balneol – největším orgánem lidského těla je kůže a nejlepší způsob jak se o tento orgán můžete starat je koupel. Balneol je zřejmě nejpodceňovanější z produktů Energy. Hravě nahradí řadu lázeňských procedur, např. rašelinovou lázeň. Pročišťuje kůži, léčí lupénku, ale i lehčí formy ekzémů. Je vhodný i pro ty, kteří se po náročném dni musí odreagovat a smýt ze sebe zážitky toho dne. Je vhodný pro ty, kteří se potřebují prohřát. Po koupeli jste krásně čistí, ale pokud má být dosaženo maximálních účinků, musí následovat alespoň 30 minutový odpočinek. Zabalte se po koupeli do župánku a jděte spát, a spěte až do rána. 

Detoxikace je úžasný způsob, jak si zachovat pevné zdraví až do vysokého věku. Nic se však nemá přehánět! Pokud si nejste jistí, jak docílit kýžených výsledků, nechte si poradit od odborníka. Čchi je jedním ze tří pokladů, které máme, važme si naší energie. 

V říjnu probíhá již tradiční akce pro členy Klubu Energy "Vyčistěte své tělo", kteří mohou využít slevy na všechny produkty cytosanové řady. Je to skvělá doba na zkoušení něčeho nového, užijte si třeba horkou lázeň s Balneolem nebo masáž chodidel s Cytosan Fomentum gelem. Krásný den!