Vykuřovadla, jak a proč je používat?

Již před několika tisíci lety lidé poznali, že mnoho různých darů přírody, byliny, větve jehličnatých stromů, pryskyřicí nasáklé dřevo, … mají nejen různou vůni, ale také různé zdravotní účinky. Objevili kouzlo vykuřování prostoru. Protože když dovedou ovlivňovat zdraví, dokáží vyléčit nemoci. Ba co více, dovedou nemoci předcházet! 

Od té chvíle se datuje počátek tradice, která se rozvinula v úžasné umění aromaterapie. Ačkoli se na umění aromaterapie na čas zapomnělo, opět se do naší moderní společnosti navrací. A vůbec, navrací se i potřeba návratu k přírodě, k víře a snad i vlídnosti. 

V průběhu staletí, kdy bylo vykuřování součástí každodenního života, vybírali lidé jak z rostlinné, tak i živočišné říše mnoho darů, jež se postupem času osvědčily a staly se z nich ty nejlepší vykuřovací látky. Tyto dovednosti se nezávisle na sobě vyvíjely na mnoha místech celého světa. Ať už to byl starý Egypt, antické Řecko, Řím, Arábie, Indie, Japonsko, nebo celá Amerika. Všude tam se vykuřovadla používala jak pro náboženské, tak i čistě světské účely.

TIP: vyzkoušejte vykuřovací směs Ananda pro odstranění negativity, vykuřovací směs Kama pro lásku a přitažlivost, vykuřovací směs Shanti pro klidný domov

Kdy se v prostoru vykuřovadla používají?

K čištění prostor a osob se hodí andělika, asant, borovicová pryskyřice, bílá šalvěj, cedr, dračí krev, colophyum, harmala, jalovec, jantar, kadidlo, kafr, kopál negro, kopál kaurský, lemongrass, levandule, palo santo, piniová pryskyřice, rozmarýn, sandarak, sweetgrass, tulasi, yerba santa, zemědým. Tyto byliny mají schopnost čistit atmosféru v místnostech, v nichž panovaly hádky, smutek, dům nebo byt, do kterého se máte nastěhovat, všechny druhy veřejných místností, nemocnice, kanceláře, školící střediska. Můžete od negativních energií čistit i sebe nebo své blízké.

K uklidnění, uvolnění, při stresu a úzkosti se používá asant, anýz, badyán, benzoe, jalovec plod, jasmín, kadidlo, kafr, labdanum, lemongrass, levandule, myrha, opopanax, pačule, piniová pryskyřice, puškvorec, růže, santal.dřevo, styrax, tulasi. Nejlépe je užíváme na večer, případně si pustíme tichou hudbu a zapálíme svíčky. Starosti a napětí odplynou s vonným kouřem. 

K povzbuzení a nalezení síly pomáhají borovice, cedr , colophyum, damara, damiána, elemi, galbanum, guggul, harmala, puškvorec, jalovec, jantar, kafr, kopál, labdanum, puškvorec, rozmarýn, skořice, tonkové boby, yerba santa.

Mnoho kadidel působí povzbudivě, obnovují sílu a mohou nám též pomoci nalézt vlastní potenciál, když se cítíme vyčerpaní. Při vykuřování si představujeme, jak se stoupajícím kouřem přibývá naše vnitřní síla.

K meditaci se skvěle hodí andělika, anýz, badyán, benzoe, cedr, elemi, guggul, jantar, kadidlo, kafr, kopál, myrha, sandarak, santalové dřevo, styrax. Vykuřujte před začátkem meditace, vonným kouřem doprovázejte své modlitby, anebo se nechte inspirovat pohledem do vlastního nitra.

Hodí se k léčení. Vyberte si podle aktuální potřeby:

  • podpora dýchacích cest - benzoe, colophyum, eukalyptus, galbanum, gugul, jantar, jalovec, kadidlo, kafr, myrha, opopanax, piniová pryskyřice, sandarak, toluánský balzám, yerba santa 
  • při svalových křečích - anýz, cedr, jasmín, lemongrass
  • při revmatismu - benzoe, gugul, gujakové dřevo, jalovec, jantar, kadidlo indické, kafr, peruánský a toluánský balzám
  • při poruchách spánku - aloe, anýz, badyán, guggul, kadidlo, indické kadidlo, palo santo, styrax, tonkové boby
  • při porodech - sandarak

 

Když v sobě chcete procítit lásku použijeme asant, benzoe, damiána, guajakové dřevo, guggul, jalovec plod, jasmín, labdanum, levandule, pačule, puškvorec,rozmarýn, růže, santal, skořice, styrax. Užijte si toto vykuřování ve dvou, podporuje láskyplnou atmosféru. Může povzbuzovat schopnost milování. 

Na podporu kreativity užijeme badyán, bílá šalvěj, cedr, damara, elemi, harmala, květ skořicovníku, labdanum, palo santo.

TIP: vykuřovací směsi si můžete vybrat i pro harmonizaci konkrétní čakry, např. vykuřovací směs – 1. čakra, kořenová čakra Múládhára, vykuřovací směs – 2. čakra, sakrální čakra Svádhisthána, vykuřovací směs – 4. čakra, srdeční čakra Anáhata, vykuřovací směs – 7. čakra, korunní čakra Sahasráta.

Jak provádíme vykuřování prostoru?

Vezměte kadidelnici, pokud je její součástí mřížka, uhlík položte přímo na ni, pokud ne, nádobku naplňte asi do 3/4 pískem nebo himalájskou solí. Pozor, sůl není vhodná do všech druhů kadidelnic! Raději se poraďte nebo řádně přečtěte návod u konkrétní kadidelnice. Písek ani sůl není třeba po každém vykuřovaní měnit, stačí odebrat již použitý uhlík se zbytky vykuřovadla.

Do pinzety či kleští na uhlíky uchopte rychlozápalný uhlík a sirkou nebo zapalovačem ho zespoda zapalte. Počkejte 15-20 sekund než uhlík přestane jiskřit a vydávat kouř, položte jej do kadidelnice na písek.

Po přibližně 30 sekundách, kdy se uhlík začne zbarvovat do šeda, již můžete na uhlík sypat vykuřovadlo. Uhlík hoří 20-80 minut (podle velikosti) a během této doby můžete kdykoliv podle potřeby vykuřovadlo přisypat.

Zpočátku dávejte vykuřovadla na uhlík méně, přidat se dá vždycky a většinou do míry, která je vám příjemná. Po určité době sami zjistíte, jak velká dávka vám vyhovuje. Výjimkou jsou např. očišťovací rituály, kdy se dbá spíše na účinek a mělo by se dát vykuřovadla více, aby byl prostor dostatečně zakouřen.

Vykuřovadla a tyčinky vždy zapalujte v dobře větraných místnostech, kouř neinhalujte ani nevdechujte!

Pro vykuřování bylin a vonných dřev (např. orlářka drahocenná, palo satno, cedrové, guajakové dřevo) použijte plátek Mica další možností, jak zahřívat vykuřovadla je vykuřovací pícka, kde je jako zdroj tepla použita čajová svíčka, nebo elektrická kadidelnice.

Vykuřovadla nikdy nezapalujte přímo, musí se zahřát, ne zapálit.

Během hoření nenechávejte kadidelnici s uhlíkem bez dozoru, uhlík lze uhasit pouze vhozením do vody.

 

Inspirovali jsme vás k tomu, abyste vyzkoušeli vykuřování prostoru? V obchůdku U Klárky máme nejen vykuřovadla, ale také vonné tyčinky a další pomůcky. Na našich stránkách také najdete aromaterapii od Hanny Marie. Nebo nově i od společnosti Energy - vonné esence Geranium, Levander, Ylang Ylang, Sweet Orange a Mint.