Jak na zdraví v lednu?

V lednu je podle tradiční čínské medicíny (TČM) nejvíce ohrožen močový měchýř. Potíže se mohou projevovat po stránce psychické a problémy při močení.

Mezi běžná onemocnění močového traktu patří bakteriální infekce, která postihuje nejčastěji močový měchýř (cystitida) a močovou trubici (uretritida). Příčinou zánětu jsou obvykle bakterie E. coli, žijící v trávicím traktu, odkud pronikají do močové trubice a dále do měchýře, kde se množí. V porovnání s muži bývají ženy touto infekcí postiženy až padesátkrát častěji hlavně proto, že jejich močová trubice je dlouhá pouze pět centimetrů oproti dvaceti centimetrům mužů. Další významnou roli tu sehrává i blízké sousedství s konečníkem a pochvou. Proto jsou nezřídka cystitida či uretritida doprovázeny poševní infekcí. 

Imunitu posiluje například Echinacea neboli Třípadka nachová, která snižuje riziko infekce močového měchýře tím, že zvyšuje průtok moče a její kyselost. Při probíhajícím zánětu je vhodné pít čaj z kopřiv a medvědice lékařské. Komu vyhovují spíše tinktury, stejnou funkci získá i užíváním Kopřiva - tinktura z pupenů. Prevencí je brusinková šťáva, která má schopnost okyselit moč a zabraňuje bakteriím přichytit se ke sliznicím měchýře. Tu lze užívat v podobě tinktury (Brusinka - tinktura z pupenů), prášku (Cranberry juice powder) nebo jako čistý olej (Organic Cranberry oil). Z tinktur můžeme doporučit i Ledviny a močový měchýř - tinktura ze směsi pupenů. K okyselení moči přispívá významně i vitamín C. V Energy máme vynikající multivitamín Vitaflorin, který vám vitamín C dodá v potřebném množství.  

Přejeme vám pevné zdraví!