Zdraví v březnu

V březnu je podle tradiční čínské medicíny potřeba posilovat žlučník. Jeho slabost a disfunkce se projevují bolestmi velkých kloubů (ramena, kyčle, kolena  z vnější strany, lokty) a někdy je napaden i nervový systém.

Tento sáčku podobný, sedm až osm centimetrů dlouhý orgán zachycuje játry tvořenou žluč, kterou pak chemicky upraví a koncentruje. Denně je takto vyprodukováno asi půl litru žluči, která napomáhá trávení tuku ve dvanácterníku (první úsek tenkého střeva) a spolu s trávicími šťávami slinivky (pankreas) a tenkého střeva rozkládá potravu na chemické směsi, které se prolínají střevní stěnou do krve. Je to žlutozelená nebo žlutohnědá tekutina, která barví stolici. Nestrávené zbytky potravy putují s vodou do tlustého střeva, kde se voda vstřebává do krve. 

Extrakt bodlákové šťávy může snížit hladinu cholesterolu ve žluči, a tím i riziko tvorby kamenů. Stejný účinek má i extrakt z kořene pampelišky ve formě tinktury z bylin. Přínosem je i pití čaje, který obsahuje hořčiny, např. z pampelišky, zeměžluče a pelyňku. Dobrou funkci žlučníku podporuje také lecitin a lžíce oleje ze lněných semínek. Vyzkoušet můžete i nový drink QI drink, který již mnoha z nás nahrazuje ranní kávu. Dovede nabudit dokonce lépe a protože spadá do prvku země, dobrý vliv má i právě na tento orgán, žlučník. 

Přejeme vám pevné zdraví!